Nedstat Basic - Free web site statistics
Personal homepage website counter
Free counter
Fáilte
isteach
Les coses bones
des d'Irlanda


divendres, de gener 28, 2005

Bastard!

És una reacció bastant comuna entre les meues coneixences de per ací quan els dic que la setmana que ve me'n vaig a Fuerteventura.

Fuerteventura


Però, ei, que me'n vaig a fer feina! Bé, o això almenys és el que jo responc... No, seriosament, és un viatge de feina, però tractant-se d'una conferència sobre turisme sostenible, em sembla que no em costarà gaire fer el sacrifici d'anar-hi... A més, hi ha força sortides de camp!

Bé, ja calle, ja calle.

D'ací a diumenge que agafe l'avió, però, dues cites culturals. La primera avui a la nit, amb la darrera pel·lícula de Jean-Pierre Jeunet. La segona demà, a la Cork Opera House, a veure un espectacle de dansa contemporània de Sol Picó: "La dona manca o Barbie-Superestar". Sembla mentida, però sempre vaig a veure espectacles amb signatura catalana a l'estranger: l'any passat vaig veure "L'animal a l'esquena" de Mal Pelo (per segona vegada) a Thessaloniki.

Fins aviat! Slán agaibh!

Tá sé go breá!

(Fa bon temps!)

Quan el temps acompanya -cosa que no passa massa sovint i menys al mes de gener- anar a fer una caminada pels espais naturals de West Cork i Kerry és un goig pels sentits. El cap de setmana passat va ser una d'aquestes ocasions: mentre a la resta d'Europa començava a arribar l'onada de fred, a Irlanda lluia el sol i la temperatura era força agradable.

Killarney National Park està a poc més d'una hora en cotxe de Cork. L'encant combinat de l'espai protegit i la vila de Cill Airne (transformada en Killarney pels cartògrafs britànics fa un parell o tres de segles) atrau milers de turistes cada any; però al gener, que té una i merescuda fama de mes de mal temps, s'hi pot fruir d'una relativa tranquil·litat.

No és estrany, doncs, que en aquestes circumstàncies, amb l'excel·lent guia Lonely Planet "Walking in Ireland" (que tot just m'havia comprat el dia abans) a la mà, diumenge agafàrem el cotxe i férem drecera cap a l'oest.

La zona de Killarney és força especial en el sentit que està arbrada. Sí, Irlanda és l'illa verda, però no perquè estiga coberta d'arbres. De fet, només un 5% està cobert de boscos. A la ruta que vàrem triar, tot fent la volta al llac Muckross, se succeeixen roures i teixos. Aquesta darrera espècie forma de manera gairebé exclusiva el bosc de Reenadina, una raresa fins i tot a nivell europeu. En aqueix bosc, si decideixes sortir del camí i endinsar-te una mica pels viaranys ombrívols, et fa la sensació que has entrat en un altre món. L'unica cosa que pots sentir és la teua respiració, perquè fins i tot les passes sonen esmorteïdes en aquell paratge folrat de molsa.

El camí que travessa la península de Muckross passa per diverses fondalades que s'inunden quan puja el nivell dels llacs: un pam d'aigua cobria el camí davant nostre. Jo ja estava renegant per haver-me deixat les xiruques al cotxe i començant a treure'm les sabates per creuar, quan va arribar la meua salvació en forma de bicicleta: la vàrem utilitzar de ferry improvisat, amb la gent que portava calçat impermeable fent-la passar d'una banda a l'altra. No una, sinó vàries vegades al llarg del camí. Quan ens vàrem separar dels propietaris de l'aparell, ens va saber greu i tot. Gairebé ens havíem fet amics!

Va ser un dia memorable. Un passeig lleuger que ens va portar a "la trobada de les aigües", a la cascada del Torc, als jardins de Muckross House, on vàrem fer un descans i vàrem menjar quelcom mentre disfrutàvem de les darreres ullades de sol....

I una llum.... Quina llum!


Lough Leane, Killarney

dimarts, de gener 25, 2005

"Vixca" el Ministerio!

El Ministerio de Medio Ambiente s´ha sumat al despropòsit constitucional europeu en matèria lingüística i ha decidit crear una versió en valencià de la seva web juntament amb les versions en català, gallec i basc. Supose que, com en altres ocasions, no volen contradir l’estatut d’autonomia del País Valencià... Ai, perdó, no ens saltem pas el que diu l’estatut: de la nostra estimada Comunitat de veïns... ai, perdó, valenciana... És que em passa allò de l’associació de termes...

Però és que, a més, per si l’animalada no fóra prou gran, el text està farcit d’errades. Així, l’apartat de “Costes” és “Costas” i “Societats de l’aigua” és “Societats del Aigua”. “Educació y formació ambiental” no és l’únic d’exemple d’utilització de la i grega amb valor de conjunció. Evidentment, fan ús de la paraula “naturalesa” allà on, a la versió catalana diuen “natura”. Personalment, tinc tendència a usar el primer mot quan equival a “essència” i el segon per la resta d’accepcions; però, si no ho he entès malament, el GDLC el dóna com a alternativa vàlida a “natura” per a tots el casos, així és que m’hauré de callar la boca. La qüestió és utilitzar paraules diferents, igual que a les icones de dalt de tot de la pàgina.

Per sort, quan tradueixen el nom del ministeri, ho fan com a “Ministeri de Medi Ambient” i no “de Mig Ambient”.

Tot i que potser aquesta darrera versió li escauria més: de l’altre mig, que se n’encarreguen “els demés”.

dimecres, de gener 19, 2005

Go metric | Go safe

Equivalència en velocitats


És la darrera campanya de An Roinn Iompair (Department of Transport): a partir de les 12 de la nit d'avui entra en vigor la nova regulació sobre els límits de velocitat a les carreteres... La qual cosa vol dir que les senyals de circulació enlloc d'estar en milles per hora estaran en kilòmetres per hora. D'aquesta manera, es pretén uniformitzar els sistemes de mesura en carretera. I és que ja fa uns quants anys que conviuen els kilòmetres (distàncies) i milles/hora (velocitats).

Durant tota aquesta setmana s'han començat a vore els discs nous a les carreteres. No són gaire diferents dels de la resta de països que utilitzen el sistema mètric, però a sota del límit de velocitat hi posa específicament "Km/h".

L'anotació pot parèixer supèrflua, però tenint en compte que la gent està avesada a les velocitats expresades en el sistema imperial (sic), no està de més recordar al respectable que a les carreteres generals el límit de velocitat "100" no vol dir 100 milles/hora (aprox. 160 km/h!)També cal tenir en compte que als Sis Comtats sota domini britànic encara s'aplicarà el sistema "imperial" (és que no m'ho puc treure dels dits!); per tant, cal avisar-los quan creuen "la frontera".

I dic jo, enlloc de canviar aquestes bajanades (al cap i a la fi jo ja m'havia acostumat a fer transformacions instantànies d'unitats), no podrien haver dit: "A partir de demà tothom a conduir per la dreta"?

dilluns, de gener 17, 2005

Binn blasta!

Dónal agus Mórag va ser la primera cançó d'ells que vaig sentir, en un recopilatori que em van regalar ja fa una pila d'anys. Des de llavors, he anat ensopegant amb altres peces seues en nombrosos recopilatoris. I des que estic a Irlanda que un parell dels seus treballs han caigut a les meues mans. Però mai no els havia sentit en viu...

On stage :: Gallery : Old Altan photos
Fins divendres. Alguns components del mític grup folc irlandès Altan van fer una actuació en una vila a una hora en cotxe de Cork.

Divendres, 14 de gener. Ionad Culturtha, al Gaeltacht de Baile Mhuirne. La sensació d'alleujament en haver reservat els tiquets, perquè un cartell indicava "Teach líon / Full house".

Una sala menuda amb grades, un escenari amb tres cadires, un canelobre amb tres esplemes, una llum de fons ataronjada. Dos violins, un acordió, la veu clara de Mairéad Ní Mhaonaigh. Explicacions en gaèlic de les que només vaig captar quatre paraules (i encara). La pell de gallina amb les cançons en sean nos. La tremolor de les grades pels cops de peu de la gent seguint el ritme del violí. Unes ganes boges de ballar quan van tocar una masurca. Una petita banda improvisada amb companys del gremi presents a la sala.

Va valdre molt la pena.

divendres, de gener 14, 2005

De tornada?

L'aturada estratègica ha acabat durant més que no em pensava. Durant aquest temps m´he traslladat al Blogger de manera definitiva i he fet canvis en el disseny. M'he passejat de puntelletes per la Blogosfera -on m'he trobat amb la grata sorpresa de la tornada de Mirandamar i Tina- i tinc algunes idees. De moment tornaré a escriure. La resta ja anirà venint.

Als que torneu, i als que veniu per primer cop: "Cead míle fáilte romhat!"